2009. április 3., péntek

Virágvasárnaptól húsvétig


Húsvét előtti vasárnap -virágvasárnapján-pálmaág helyett fűzfabarkát viszünk szenteltetni a templomba.Nálunk pimpónak nevezzük ezt a tavaszi kedves kis ágat.

Az ezt követő héten -úgy régen,mind napjainkban a nagytakaritás ugyanúgy része volt a megtisztuló rituálénak,mind a szentgyónás meg áldozás.

A vetett ágyakat az udvarra kihordták és alaposan kiporolták,kiszellőztették,vigyázva arra,hogy szép sorba rakják,mindenik lepedő,meg párna látszódjon,nehogy "szó érje a házat"
Azalatt bent ki koromtalanitották a tűzhelyet,ha szűkség volt meszeltek,és felsúrolták a deszkapadlót A padló sárgitása a legvégén kötelező volt.Szegény asszonyoknak az ünnepre olyan sárga lett a kezük,mind a gyerekláncfű virága.Utána mindent visszahordtak,leteregették a szőnyegeket és készen is volt a tavaszi frissités.
A piros tojást csak pénteken festették,egy pár helyen irott tojást is készitettek,de a mi vidékünkön inkább a lapis megoldás volt szokásba.A megfőzött tojásokra szép ,diszes leveleket simitottak,majd egy vékony selyemharisnyába belekötötték sorba,amennyi elfért hosszan benne.Majd a télen összegyüjtött hagymahéjat odatették főni és annak a sötét levébe rakták a tojásokat.Nem lett olyan tűzpiros,csak barnás szint kapott és a levelek helye fehér maradt.
Minden locsolólegény kapott egyet,és melléje egy "bubakalácsot"
Szombaton reggel a család férfitagjai levágták a húsvétra szánt bárányt(szegény báránykák az életüket áldozzák a gasztronómia érdekében)
A gyerekek fát hordtak a kemence mellé,hogy az asszony be tudjon vetni .
Előbb a kenyér került be a kemencébe,utána a kalács meg a bubakalácsok(kalácstésztából kiszakitott darabaka),majd legvégén a báránypecsenyével tele tepsik kaptak helyet,hogy egy tűzzel többfélét is meg tudjanak késziteni.
Az elég fárasztó nap után következett a gyerekek fürösztése,szép sorjába,majd a felnőttek kerültek sorra.Fürdőszoba hiján egy nagy teknőbe csutakolták le a port és izzadtságot magukról.
Ekkor már éjfél körül lehet az idő,most felöltöznek ünneplőbe és elmennek a feltámadási misére.Pihenni majd ráérnek a két ünnepnapon.

Nincsenek megjegyzések: