2011. január 25., kedd

Cukros vakaru és társai

Ki ismeri közületek a cukros vakarut?
Biztosan sokan ismerik,csak más néven nevezik ezt a kenyérsütésnél a teknőről levakart, cukrozott,cipóba gyúrt gyermekbosszantót, ami a kemence ajtajához közel sülve  elsőként pottyant a várakozó  apróságok kezébe.
Alig bírta a kezünk a forró cipócskát, de egyik kezünkből a másikba dobálva és apró falatkákra szedve rövid idő alatt tüntettük el a finom süteményt.
Minden vidéknek meg van a sajátos,hogy ne mondjam konyhaművészetet,hát konyhanépművészete.Mifelénk a régi időkben (is)meg kellett gondolni,hogy mire költik a kevés pénzüket a gazdasszonyok, így az asztalra szinte kimondottan a kertben,és a mezőn megtermelt mindennapi került.(persze kivétel a rizs,cukor,kávé,kakaó stb.)
Eszembe jutott egy pár Csíkországi kaja,helyi jellegű megnevezése:
-tárkonyos pityókaleves ,
-kásás pityókaleves ,
-túrós pityókaleves,
-öntöttsaláta,(salátaleves)
-ecetes cibere,(savanyú tojásos leves)
-gombolyag pityóka (hajában főtt krumpli)
-túrós törek (krumplipüré juhtúróval kikavarva)
-zsámelli (tojásos levesbetét),
-asszonydögség ( reszelt,vagy morzsolt levesbe való tészta)
-kőtes palacsinta,
-gyúrott palacsinta (kenyértésztából ,olajban sült palacsinta)
- pánkó (fánk)
-bubakalács (húsvéti  kalácsféle)
-málélepény (kukoricalisztből készült ,kemencében sült )
-döblec( juh aprólékból készült étel)
-harabászka( borjúvágáskor,az aprólékából ,és egy fajta mirigy zsiradékából készült ,kemencében,vagy sütőben-nem szerettem-:)
stb,stb...
Most csak ennyi jutott eszembe,majd még pótolom .

5 megjegyzés:

MJ írta...

Még nem hallottam ezen a néven, de nagyon találó! Nagyanyám szokott sütni cukrozott tetejű kelt tészta féleséget, de szégyenlem, már nem emlékszem a nevére.
Kenyeret ritkán sütött, azt sem kemencében, hanem a sparhelt sütő (ren) részében.

Nagy Farkas Dudás Erika írta...

Micsoda nevek :) A cukros vakaru a legjobb.

szeterka írta...

Még mindig vannak öregek mifelénk,akik használják e tájszólásokat,és készítenek hagyományos ételeket. Annyira kedvesek a szívemnek!

Lili írta...

azért az asszonydögségen is törném egy darabig a fejem, ha ez egy feladvány lenne valahol::)

szeterka írta...

Az asszonydögség egy házi készítésü tésztaféle,reszelt,vagy morzsolt levesbetét.Ugyanolyan a tésztája,mint a laskaféléknek,csak nem metéljük,hanem reszeljük,esetleg ha annyira szárad kézzel a levesbe morzsoljuk.