2009. február 17., kedd

Székelykonyha



Első, saját kezűleg megfőzött ételemet- a tárkonyos pityókalevest -olyan tíz éves forma leánykakoromban készítettem. A tárkonyt Ázsia pusztáiról a honfoglaláskor hozhatták be őseink, és itt Erdélybe meg is honosodott.Több leveshez, húsokhoz is kedvelt fűszernövény.
Visszatérve a saját gyártmányú levesre, így visszagondolva elég híg, ijedt-fehér színű löttyre sikerült,amit nem győzött édesanyám dicsérni,hogy ne veszítsem el a kedvem a főzéstől az elkövetkező 50 -60 évre.:-)
A burgonyából többféle étel készült,ami a mindennapi táplálkozás alapját adták.Ha megkérdezték a háziasszonytól, hogy mit főz abból a pityókábol, amit most hámoz,azt felelte:amíg meghántom meglátom,hogy mihez hántom.Készült belőle többféle leves:babérleveles,zöldséges,túrós,rizses,tárkonyos,és még sorolhatnám.Főzelékként, tokányként, sütve-főve nagyon széles elkészítése van,és napjainkig szívesen használjuk.Régen a hús, csak vasár-és ünnepnapokon került az asztalra.És ha beteg volt az állat és le kellett vágni, esetleg valaki volt beteg és az volt a kívánsága.
A székely konyha nem sokban tér el a magyar konyhától, csak valamelyest a fűszerezésében, mi nem ízesítünk csipőspaprikával,csak édes paprikával, meg darált borssal.
Az ünnepi ételek ugyanúgy a húsleves grízgaluskával,vagy "bordáslaskával"
töltött káposzta,székelygulyás,csirkepaprikás, borjúpörkölt,köretnek szinte mindig krumpli,vagy csigatészta.
A disznóvágáskor a mocskostokány volt a kedvelt étel,amit a még meleg nyakrészből főznek hasonlóan a pörkölthöz, és puliszka illik mellé.
A puliszkának is nagy jelentősége volt-van.Reggelire jó, kiadós táplálék,amire lehet egész délebédig dolgozni, és nem lesz közben farkaséhes az ember.Kedveltebb formája a juhtúrós puliszka,ezt egy lábasba lerakják egy rend puliszka, és egy rend túróval sorba és a kályhán "megrottyantsák",ha egy kicsit odaég az alja naagyon finom ropogós.Ezt a túrós puliszkát az erdőn, kaszáláskor feltekerik es a szénen pirítsák meg,majd felszeletelik.Olyan,mint a piskóta tekercs.Itt Keleterdélyben már a román konyha hatása is megmutatkozik,ugyanis szívesen készítünk csorbákat, ciberéket, és a" vinete"(padlizsán)is a román konyhák eledele volt.Igy a két ízvilág ötvözete adja a jellegzetességét a székely konyhának .

Nincsenek megjegyzések: