2009. június 10., szerda

Perefernum


Amiket ezekben a kis írásokban leírtam nem nagyszabású történelmi események,csak apró életképek a régi falu életéből,és kis családi emlékfoszlányok.Ha nem is bírnak nagy jelentőséggel egy pár év múlva esetleg képet mutathatnak az akkor már feledésbe merült életformáról.
Június van,esküvők,lakodalmak ideje.A hagyományos lakodalomról már írtam egy előző bejegyzésbe,az ezt követő úgynevezett "pernevivésről" most szeretnék írni.
A lakodalmat megelőző hetekben már megtörtént az "írogatás"ahol összeírták a menyasszonyi hozomány minden egyes darabját,a staférungot. Úgymint: szobabútor 2 db.(egyik festett,a másik polítúrozott) ,a nyugati dűlőben 10 vékaféreje szántóföld,egy pár ráncos csizma,10 db.pendely stb.
Az esküvőt követő harmadik napon elviszik a pereferumot a lányos háztól a most már családi fészket képező fiatalember házához.Ha a lány szülei tehetősebbek voltak,egyértelmű.hogy több szekérrevaló bútor került elvivésre.A vetett ágyat szépen kidíszítve csipkéslepedőkkel,ágytakarókkal-rakottas,és hímes- rakták az első szekérre .
A szekerek előtt a fiatal pár egy nagy szentképet vitt,utána a keresztszülők,rokonok,szomszédok edényekkel megrakott kosarakat vittek,és közben hangosan csujjogtattak,hogy figyeljen fel a falu népe az eseményre.Volt is nézőközönsége a pernesétáltatásnak,mert alkalmuk adódott megszámlálni a párnákat,paplanokat,és megbeszélni utána,hogy"biza többet es adhattak vóna,jó nagygazdák",meg hasonlókat.Illett pálinkával meg kürtőskaláccsal megkínálni a kíváncsiskodó nézőket.
Amikor a ház elé érkeztek újra hangosan csujjogtattak,mig a kapun be nem engedték. Szép rigmusok kíséretében lepakolták,és helyére rakták a bútorokat. Az ágy helyretételénél voltak vicces megjegyzések a gyerekáldásra vonatkozóan.A piruló asszonyka meg a büszke férj nem győzte bizonygatni,hogy ők mindent megtesznek e szent cél érdekébe.
A mese itt véget ér.
Az élet csak most kezdődik.

2 megjegyzés:

Hanga írta...

Nálatok élnek még ezek a nagyon szép népszokások? A környékünkön, főleg a városokban már csak "hálivúdi" esküvők vannak:((

monik.T. írta...

Sajnos ez a szokás nem él,azért jegyeztem le,hogy nehogy én is elfelejtsem.:)
Itt is nagyon kezdünk amerikanilálódni balkáni fizetéssel:Ö
Azért még vannak élő népszokásaink.